Agnieszko, to jest krem na bazie bezy Szwajcarskiej. Aby ozdobić w ten sposób tort o średnicy 15 cm będziesz potrzebowała 2 białka jaj kurzych, ok 3 łyżki cukru i kostkę masła 200 g (dodatkowo możesz dodać aromat migdałowy, waniliowy, czy cytrynowy). Białka z cukrem umieszczasz nad kąpielą wodną i rózgą mieszasz, aż cukier się nie rozpuści. Później to miksujesz w mikserze trzepaczką rózgową na sztywno (możesz dać szczyptę soli). Zmieniasz końcówkę na mieszającą i łyżka po łyżce dodajesz miękkie masło. Mieszasz na średnich obrotach 3-4 minuty i gotowe ;)
Informuję, że od 1-go sierpnia 2015 r wszystkie nowe tortowe wpisy pojawiać się będą na: Posty z tego bloga zostają przeniesione, zaś ten nie będzie już aktualizowany.
Wspaniały ten torcik, ciekawi mnie ten krem? Mogłabyś podać przepis?
OdpowiedzUsuńAgnieszko, to jest krem na bazie bezy Szwajcarskiej. Aby ozdobić w ten sposób tort o średnicy 15 cm będziesz potrzebowała 2 białka jaj kurzych, ok 3 łyżki cukru i kostkę masła 200 g (dodatkowo możesz dodać aromat migdałowy, waniliowy, czy cytrynowy). Białka z cukrem umieszczasz nad kąpielą wodną i rózgą mieszasz, aż cukier się nie rozpuści. Później to miksujesz w mikserze trzepaczką rózgową na sztywno (możesz dać szczyptę soli). Zmieniasz końcówkę na mieszającą i łyżka po łyżce dodajesz miękkie masło. Mieszasz na średnich obrotach 3-4 minuty i gotowe ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bardzo ładny torcik,
OdpowiedzUsuńJa za zwyczaj wykonuje kremy na całych podbitych jajkach na parze z cukrem.
Dzięki :*